Praca / Zdrowie · 16 listopada 2022

Catering dla firm

Catering dla firm

Catering dla firm – zdrowie i satysfakcja pracowników – zorganizowanie stałego cateringu obiadowego w firmie może stać się bardzo satysfakcjonującym celem. Pracownicy, którzy mają możliwość odprężenia się i zjedzenia wysokiej jakości posiłku w czasie przestoju, są bardziej produktywni i lepiej przygotowani do kolejnego zadania. Oczywiście przekłada się to na większe zyski dla firmy. Finansowanie przez pracodawców posiłków dla pracowników może być mile widziane.

Obecnie do wyboru są setki różnych firm cateringowych, nastawionych na współpracę z dużymi, średnimi i małymi przedsiębiorstwami. Podczas regularnych zamówień na lunch i niezobowiązujących imprez pracowniczych. Jeśli prowadzisz firmę, warto rozważyć możliwość wprowadzenia stałej obsługi cateringowej. Poniżej kilka podstawowych informacji.

Catering dla firmy – jak to działa?

Istnieje kilka rodzajów cateringu, z których możemy skorzystać. Wybór konkretnego rodzaju cateringu powinien być uzależniony od rodzaju pracy jaką wykonuje pracownik oraz naszych możliwości finansowych. Jeśli prowadzimy firmę budowlaną, a nasi pracownicy spędzają dużo czasu na świeżym powietrzu, czasami w niezbyt przyjemnych warunkach pogodowych, warto zjeść dobry posiłek podczas dłuższych przerw w pracy. To świetny motywator dla pracowników i zjednoczy ich. Z drugiej strony, jeśli pracownicy naszej firmy pracują w biurowcu, możemy wybrać dietę odchudzającą, która skupia się na lekkich daniach i przekąskach.

Większość firm cateringowych jest bardzo elastyczna i może dostosować się do warunków naszej firmy. Możemy zjeść w stołówce lub po prostu zjeść śniadanie. W pierwszym przypadku firma cateringowa świadczy usługi w stołówce pracowniczej w określonych godzinach dnia roboczego. Stołówka powinna być wyposażona w odpowiedni sprzęt i zaplecze kuchenne. Jeśli nie jest to możliwe, możesz zamówić posiłki dla swoich pracowników w określonych godzinach. Ten rodzaj cateringu może obejmować obiady i kolacje pracownicze. Z kolei catering śniadaniowy opiera się wyłącznie na kanapkach pracowniczych i prowadzony jest zazwyczaj przez mniejsze firmy. Ten rodzaj cateringu może być w całości opłacany przez pracodawcę lub może funkcjonować jako sklep, w którym pracownicy mogą kupić śniadanie. W tym drugim przypadku nie trzeba podpisywać dedykowanej umowy z firmą cateringową.

Catering firmowy – jakie dania wybrać?

Catering dla firm

Catering dla firm

Jeśli decydujemy się na zapewnienie pracownikom posiłków w ciągu dnia pracy, powinniśmy określić, jak to ma wyglądać. Po pierwsze, warto wziąć pod uwagę, że poszczególni pracownicy mogą mieć różne preferencje dotyczące posiłków. Dlatego najpierw powinniśmy zrozumieć, ilu pracowników nie je mięsa, a ilu jest wegetarianami, nie toleruje laktozy lub ma alergię na inne składniki żywności. Warto również wziąć pod uwagę każdego, kto interesuje się zdrowym stylem życia lub utratą wagi. Być może na pierwszy rzut oka może się to wydawać trudne lub wręcz niemożliwe do zrealizowania biorąc pod uwagę wszystkie te opcje, jednak warto zauważyć, że wiele firm cateringowych posiada obecnie szeroką ofertę i możliwość indywidualnego doboru menu oraz dodatkowych konsultacji, więc jeśli wybierzemy jedną jako organizacja Dobra, godna zaufania firma, nie powinniśmy mieć większych problemów z doborem urozmaiconego i odpowiedniego menu dla całego personelu.

Pamiętajmy, że jeśli decydujemy się na organizację cateringu dla naszych pracowników, powinniśmy wybrać najlepszy, na jaki pozwalają nasze środki finansowe. Nie ma sensu wydawać pieniędzy na tanie, przeciętne posiłki. Zamiast wdzięczności pracowników wywołałoby to w najlepszym razie pomruki niezadowolenia, a już na pewno nie przyczyniłoby się do wzrostu wydajności. Jeśli nie mamy pieniędzy na zapewnienie posiłków, spróbuj podpisać umowy z lokalnymi restauracjami na dofinansowanie posiłków dla pracowników, którzy zdecydują się jeść w przerwach.

Catering dla firm – finanse

Jedną z kluczowych kwestii wartych poruszenia w tym miejscu jest opodatkowanie kosztów zakupu żywności. Oznacza to, że pracodawcy decydujący się na opłacanie posiłków dla wszystkich pracowników firmy, niezależnie od zajmowanego stanowiska, powinni mieć świadomość, że wypłaty posiłków będą opodatkowane jako przychód ze stosunku pracy. Jednak nie musimy się tym martwić. Istnieje prosty sposób na uniknięcie tego problemu. Wystarczy zorganizować catering na zasadzie hodgepodge. Podatek ten nie może być naliczony, jeśli posiłek sponsorowany przez pracodawcę jest spożywany zbiorowo i nie można jednoznacznie obliczyć dokładnego kosztu posiłku spożywanego przez danego pracownika. Hodgepodge pozwala pracownikom decydować o rodzaju i ilości posiłków, unikając jednocześnie dodatkowych kosztów.