Zdrowie / Usługi · 15 kwietnia 2021

Co niszczy ozonowanie?

Co niszczy ozonowanie?

Ostania aktualizacja 18 października 2022

Co niszczy ozonowanie? Po co przeprowadzać ozonowanie biur? Zapobiega to przenoszeniu wirusa przez meble. Ozon dezynfekuje wszystko, czego dotykają pracownicy i goście: podłokietniki krzeseł, blaty, sprzęt biurowy i ekspres do kawy. Usuwa również nieprzyjemne zapachy i odświeża powietrze, dzięki czemu uzyskiwana jest także dezynfekcja biur. Czas i sposób ozonowania zależy od kubatury pomieszczenia, wydajności ozonatorów, temperatury i wilgotności powietrza oraz trybu pracy wentylacji nawiewnej.

Jakie są zalety ozonowania pomieszczeń?

Ozonowanie to przyjazna dla środowiska technologia oczyszczania powietrza i powierzchni oparta na zastosowaniu ozonu – silnego utleniacza. W naturze gaz ten powstaje z tlenu zawartego w powietrzu pod wpływem naturalnej elektryczności. Na przykład podczas burzy. Dlatego w wyniku ozonowania pomieszczenia, pracownicy biurowi czy magazynowi zawsze czują się świeżo, łatwiej im oddychać, a stan zdrowia znacznie się poprawia.

Dlaczego warto zastosować ozonowanie?

  • Ozon skutecznie zwalcza bakterie, wirusy (w tym: grypy i koronawirusa), pleśń, grzyby i pasożytnicze pierwotniaki
  • Gaz przenika do wszystkich szczelin i najdalszych zakamarków
  • Resztkowy ozon rozkłada się na tlen bez tworzenia toksycznych produktów rozkładu.

Co niszczy ozonowanie? Ozon to trójtlen, który zabija każdy niebezpieczny mikroorganizm i jest dużo silniejszy od chloru. Formy mikroorganizmów odpornych na ozon nie mogą powstać, ponieważ gaz ten utlenia ściany komórkowe i cytoplazmę. Kończy się to mechanicznym zniszczeniem komórki. Po dezynfekcji ozonem nie pojawiają się żadne szkodliwe związki i zapachy. Ozon ma bardzo cenną właściwość samodegradacji, po zakończeniu zabiegu zamienia się z powrotem w tlen. To uniemożliwia przedawkowanie ozonu.

Jakie zastosowanie ma ozonowanie biur?

Co niszczy ozonowanie?

Co niszczy ozonowanie?

Prewencyjna dezynfekcja biur jest wskazana podczas zaostrzeń infekcji wirusowych. Ponadto procedura eliminuje roztocza, co jest bardzo wskazane w celu złagodzenia stanu alergików i astmatyków. Pracownicy firm zajmujących się ozonowaniem pomieszczeń, nie przestawiają rzeczy w biurze, nie używają detergentów, które mogą zepsuć powierzchnię. Wszystko, co było w pokojach biurowych, pozostanie takie same, minimum ingerencji w pracę firmy. Pracownik firmy zainstaluje w biurze eliminator zapachów – ozonizator powietrza i poprosi personel o opuszczenie pomieszczenia na 1-2 godziny. Wydajność ozonatora dobierana jest na podstawie stosunku: 1 g / h wydajności ozonu na 25 metrów sześciennych kubatury pomieszczenia. Po zakończeniu zabiegu należy otworzyć drzwi i okna oraz wietrzyć pomieszczenie przez 20-60 minut. Ozonowanie klimatyzowanych biur oprócz oczyszczania powietrza i niszczenia wirusów, neutralizuje negatywne działanie klimatyzatorów, w których brudnych filtrach namnażają się szkodliwe mikroorganizmy, zarodniki infekcji grzybiczych, pleśni itp.

Czy należy przeprowadzać ozonowanie magazynów?

Dezynfekcja i dezodoryzacja magazynów to zniszczenie drobnoustrojów, wirusów, bakterii. Ozonowanie magazynów postacią gazową jest skutecznym, wygodnym i niezawodnym sposobem ich sterylizacji i dezodoryzacji. Stężenia ozonu w powietrzu rzędu 10 mg / l przy krótkich czasach ekspozycji wystarczają do całkowitej inaktywacji bakterii i wirusów w powietrzu i na powierzchni żywności oraz całkowitego wyeliminowania zapachu jełczenia. Ozonowanie magazynów pod nieobecność ludzi pozwala znacznie poprawić wygląd produktów bez dodatkowej obróbki i dodawania konserwantów.

Ozon ma najsilniejsze właściwości utleniające, rozkłada toksyczne zanieczyszczenia na proste, bezpieczne związki, dezynfekując w ten sposób powietrze. W ciągu kilku sekund ozon przenika do wszystkich szczelin i trudno dostępnych miejsc i niszczy cząsteczki niepożądanego zapachu, szkodliwych chemikaliów, zarazków i bakterii, wirusów, pleśni, owadów i gryzoni. Co jest bardzo ważne w pomieszczeniach magazynowych, w których przechowywane są zarówno produkty spożywcze, chemiczne, budowlane itd. Ozon nie szkodzi człowiekowi, a wręcz przeciwnie ma pozytywny wpływ na organizm: poprawia przepływ krwi, przyspiesza metabolizm, detoksykację i ogólny wzrost odporności.

Co zniszczy ozonowanie?

Salmonellozę, czyli zakaźną chorobą wywoływaną przez bakterie z rodziny Salmonella, która charakteryzuje się różnorodnymi objawami: od bezobjawowego przenoszenia do ciężkich postaci septycznych. W większości przypadków salmonelloza występuje z dominującym uszkodzeniem przewodu pokarmowego (zapalenie żołądka i jelit, zapalenie okrężnicy).
Pod względem działania bakteriobójczego ozonowanie pomieszczeń przewyższa efekt promieniowania ultrafioletowego. Bakteriobójczy efekt napromieniania kwarcem przez 60 minut jest identyczny z bakteriobójczym efektem ozonowania przez 3 minuty. Ponadto, w przeciwieństwie do promieniowania ultrafioletowego, ozon ma wysoką zdolność penetracji i całkowicie niszczy wszystkie znane ludzkości wirusy, w tym: wirus Ebola, gronkowiec złocisty, cholera, tyfus, czerwonka, dżuma, wykazuje działanie bakteriobójcze na florę Gram-dodatnią, E. Coli, gronkowce naskórkowe. Ponadto, w przeciwieństwie do innych metod dezynfekcji powietrza, ozonowanie pomieszczeń eliminuje nieprzyjemne zapachy.

Ten post dostępny jest także w języku: holenderski